solok lada ..
Bahan-bahan diperlukan:
- 7-8 ekor ikan sardin/kembung/mata besar (direbus & ambil isinya)
- 10 biji lada hijau (lada kampung lebih sesuai)..belah ditgh,buang bijinya.
- 1/2 biji kelapa mesin putih (dari kelapa yg muda sedikit)
- 1/2 inci halia
- 5 ulas bawang merah
- sedikit lada hitam
- halba
- 1/2 cawan santan pekat
- Garam & gula secukup rasa
Cara menyediakan dan memasak:
- Tumbuk lada hitam, halia, bawang merah sehingga lumat.
- Kemudian tumbukkan pula isi ikan rebus dan campurkan dgn bhn tumbuk yg pertama tadi..biar sebati.
- Masukkan kelapa mesin dalam mangkuk, gaulkan dengan bahan tumbuk tdi (ikan,bawang, lada hitam & halia)..perisakan dgn garam & gula kemudian gaul rata.
- Sumbatkan adunan tdi dalam cili hijau, padat2kan dan bentukkan leper diluarnya.
- Ulangi proses sehingga siap semuanya,seterusnya, tuangkan santan pekat dalam periuk & susun solok dalam periuk..masak selama 10 minit.
- Boleh dihidangkan dgn nasi kerabu ataupun nasi putih.
Comments
Post a Comment