solok lada ..





Bahan-bahan diperlukan:

  • 7-8 ekor ikan sardin/kembung/mata besar (direbus & ambil isinya)
  • 10 biji lada hijau (lada kampung lebih sesuai)..belah ditgh,buang bijinya.
  • 1/2 biji kelapa mesin putih (dari kelapa yg muda sedikit)
  • 1/2 inci halia
  • 5 ulas bawang merah
  • sedikit lada hitam
  • halba
  • 1/2 cawan santan pekat
  • Garam & gula secukup rasa

Cara menyediakan dan memasak:

  1. Tumbuk lada hitam, halia, bawang merah sehingga lumat.
  2. Kemudian tumbukkan pula isi ikan rebus dan campurkan dgn bhn tumbuk yg pertama tadi..biar sebati.
  3. Masukkan kelapa mesin dalam mangkuk, gaulkan dengan bahan tumbuk tdi (ikan,bawang, lada hitam & halia)..perisakan dgn garam & gula kemudian gaul rata.
  4. Sumbatkan adunan tdi dalam cili hijau, padat2kan dan bentukkan leper diluarnya.
  5. Ulangi proses sehingga siap semuanya,seterusnya, tuangkan santan pekat dalam periuk & susun solok dalam periuk..masak selama 10 minit.
  6. Boleh dihidangkan dgn nasi kerabu ataupun nasi putih.

Comments