Skip to main content
solok lada ..
Bahan-bahan diperlukan:
- 7-8 ekor ikan sardin/kembung/mata besar (direbus & ambil isinya)
- 10 biji lada hijau (lada kampung lebih sesuai)..belah ditgh,buang bijinya.
- 1/2 biji kelapa mesin putih (dari kelapa yg muda sedikit)
- 1/2 inci halia
- 5 ulas bawang merah
- sedikit lada hitam
- halba
- 1/2 cawan santan pekat
- Garam & gula secukup rasa
Cara menyediakan dan memasak:
-
Tumbuk lada hitam, halia, bawang merah sehingga lumat.
-
Kemudian tumbukkan pula isi ikan rebus dan campurkan dgn bhn tumbuk yg pertama tadi..biar sebati.
-
Masukkan kelapa mesin dalam mangkuk, gaulkan dengan
bahan tumbuk tdi (ikan,bawang, lada hitam & halia)..perisakan dgn
garam & gula kemudian gaul rata.
-
Sumbatkan adunan tdi dalam cili hijau, padat2kan dan bentukkan leper diluarnya.
-
Ulangi proses sehingga siap semuanya,seterusnya,
tuangkan santan pekat dalam periuk & susun solok dalam periuk..masak
selama 10 minit.
-
Boleh dihidangkan dgn nasi kerabu ataupun nasi putih.
Popular posts from this blog
Comments
Post a Comment